XXIV Festa del Segar i el Batre d’Avià 08/07/12

XXIV Festa del Segar i el Batre d’Avià. Dues de les feines més tradicionals al camp, segar i batre, donen nom a aquesta tradicional festa d’Avià que, any rera any, converteix un dia d’estiu en un dia de festa i treball. Però tot i que la cita a la festa sigui el dia 8, dies abans, els avianesos ja hi treballen de valent. Aquesta vegada, uns quants joves també podran convertir-se en aprenents d’aquest feinejar rural ajudant a preparar una dotzena de cavallons i garbes, mentre uns altres ajudaran també a la sega. La festa no s’oblida tampoc de la vessant més festiva a través del cant, amb un treball de recerca que va començar fa 8 anys i que aquest any culmina amb la participació d’un grup de músics de l’Alguer. Les festes també seran aquest any “de pel·lícula” amb el rodatge del curt “Esta nit a Foix” durant la setmana prèvia a la festa.

Matí, a l’era de Santa Maria 8 h, Missa a l’església de Santa Maria d’Avià. 9 h i durant tot el matí, Demostració de segar, garbejar i batre, a càrrec de la colla de segadors d’Avià. · Al camp, esmolar, fer el mos, segar, lligar i acaballonar. · A l’era, garbejar, para batuda, batre a potes, girar batuda, rampillar, fer paller i ventar. Seguint la tradició dels darrers anys, cada segador portarà un aprenent que s’iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l’any passat. Mentre es realitzen les tasques de segar i batre, comptarem amb la música d’un grup de l’Alguer que acompanyaran les feines amb cançons de treball i de taverna. 10 h, Esmorzar dels segadors, demostració de l’esmorzar típic que feien els segadors per poder rendir en aquesta feina tan dura. L’esmorzar era l’àpat més important i les masies guardaven els millors productes per oferir als segadors.

Al matí, venda d’esmorzars de pagès, a càrrec de les mestresses de casa d’Avià.

Des de les 9 h, i durant tot el matí, prop de l’era de la batuda: · Fira de productes d’artesans de pagès. · Demostració de fer cordes i de filar llana, a càrrec de les famílies Clop i Riu i Fitó-Muntada, a més de demostracions d’altres oficis relacionats amb les feines de pagès. · XVII Trobada de puntaires, vingudes d’arreu de la comarca. Organitza: Grup de puntaires d’Avià. · Intercanvi de robes de patchwork i demostració. Organitza: Merceria Salvans i alumnes de patchwork d’Avià. Tarda, al Parc del Tossal i a la plaça de l’Ateneu 18:30 h, Concert de música tradicional de Cançons de l’Alguer a càrrec del grup alguerès format per Claudio Gabriel Sanna, Angel Maresca “lo barber” i Josep Mª Cols, a la pista rodona del Parc del Tossal.

A continuació, Degustació del Pastís del Segador, remullat amb porrons de moscatell. 20 h, Ball amb Pep i Maria José, a la plaça de l’Ateneu.