OLVAN. Festa de Sant Sebastià o Festa de l’Arròs. 20/01/2014

 

Després de les festes nadalenques, els veïns i veïnes del poble d’Olvan continuen actius i pendents de la festa de Sant Sebastià.
Aquesta festa popular es fa en agraïment a Sant Sebastià per haver escoltat les súpliques que el poble li va fer perquè els alliberés de la pesta que s’havia estès a tota la comarca.
És per això que avui volem parlar dels veïns i veïnes, de la gent que forma aquest col·lectiu que sense cap ànim de lucre fa que aquesta festivitat sigui possible any rere any, ja que tot el poble hi col·labora amb les donacions que es recullen casa per casa.
La festa de Sant Sebastià a Olvan se celebra amb una gran arrossada popular, “l’àpat dels pobres”. La nit abans tots els veïns i veïnes comencen a preparar aquesta arrossada.
Quilos i quilos de pebrot verd, vermell, ceba, alls…, són picats a mà per fer el sofregit. Mentre uns preparen aquest sofregit, d’altres fregeixen el tall (conill, botifarra, etc.) i el peix (gambes, calamars, cloïsses…). Del local del Sindicat d’Olvan es comença a respirar la gana, les olors es barregen amb la gent curiosa que ve a ensumar el suquet de peix que bull a les olles a la part del darrere i de la flaire del sofregit que ja fa “xup-xup” dins les cassoles. Així doncs, una petita festa comença la nit abans de Sant Sebastià.
El dia tan esperat arriba i els més matiners comencen a preparar les fogueres per posar les enormes cassoles per a l’arròs. A la plaça de l’església s’hi preparen les taules i els bancs, també es comencen a muntar els bidons convertits en barbacoes per fer les botifarres i ja hi ha les primeres corredisses amunt i avall perquè de nou, l’arrossada sigui a gust de tothom i inoblidable per a tothom.