MONESTIR DE SANTA MARIA DE SERRATEIX

Va ser fundat al segle X, gaudint de la protecció dels comtes de Cerdanya i dels senyors del Berguedà. Va acumular un important patrimoni i les seves rendes li van permetre fer importants obres arquitectòniques des de la seva fundació fins el segle XIX. Les obres de l’església del monestir es van iniciar a finals del segle XI, sent consagrada el 1126.
És una església de planta de creu llatina, d’una sola nau, coberta amb volta apuntada reforçada amb arcs torals i capçada a llevant per un absis semicircular decorat, a l’exterior, per arcuacions cegues i bandes llombardes. Sota el creuer hi ha una cripta.
Al segle XVIII s’efectuaren importants obres de remodelació: les absidioles semicirculars que flanquejaven l’absis van ser substituïdes per les capelles quadrades actuals; es va fer nova la porta d’entrada; s’enguixà la nau i es decorà tota l’església amb elements neoclàssics.
L’incendi de l’església durant la guerra civil provocà la destrucció del seu interior.
El campanar, a ponent, és una torre massissa del segle XIV. D’aquest segle són també el palau abacial, el pati i la torre.
El claustre gòtic va ser substituït a finals del segle XVIII per l’actual, d’estil a cavall entre el barroc i el neoclàssic.
El conjunt va ser declarat Bé d’Interès Cultural l’any 1982.
Horari: Visites guiades els diumenges a les 13 h. Fora d’aquest horari, visites concertades. Telèfon: 93.839.02.40