Mirador de les Heures , Borredà.

 

Aquest paisatge té tres elements que el caracteritzen: la masia, els camps de conreu i els boscos. El mas de les Heures de la Quar existeix i ha anat evolucionant des de l’època medieval i, per tant, els homes i dones que l’han habitat són els que han anat configurant el paisatge a partir de tallar arbres, crear terres de conreu o fent pasturar els ramats. Actualment l’acció dels habitants de la masia sobre el paisatge ha disminuït força i aquesta nova dinàmica ha fet augmentar la superfície dels boscos en detriment dels camps de conreus i les pastures.

 

La riera de Merlès era un curs fluvial molt aprofitat pels pagesos d’aquesta vall. Un dels usos més estesos era fer molins fariners. Per poder aprofitar la força de l’aigua calia construir una resclosa que eleves el nivell de l’aigua i permetés ser desviada.

Avui en dia els molins han deixar de funcionar però encara trobem restes de rescloses o simplement els forats fets sobre la pedra que servien per aguantar els puntuals de la resclosa tal com succeeix a la gran llosa que hi ha davant del pont de les goles de les Heures