La Fira de Maig a Berga, 30 d’abril i 1 de maig

 
La Fira de Maig arriba novament com la fira multisectorial de referència de Berga i una de les més destacades de la Catalunya central. Enguany s’emmarca en un context especial, doncs el protagonista és un eix temàtic molt estratègic per la comarca, però també estratègic per al desenvolupament global del món actual, estem parlant de l’Economia Circular.
És evident que el model lineal de creixement econòmic -extreure, fabricar, consumir i llençar- en el que confiàvem en el passat no s’ajusta ja a les necessitats de l’actual societat. Molts recursos naturals són finits, pel que hem de trobar noves maneres més sostenibles d’utilitzar-los. L’Economia Circular és un concepte que pretén garantir un creixement sostenible dels territoris mitjançant la utilització de recursos d’una manera més eficient i intel·ligent amb l’objectiu que el valor dels productes, els materials i els recursos es mantingui i circuli a l’economia durant el major temps possible reduint al mínim la generació de residus.

 

Un dels factors de l’economia circular és l’aprofitament i la reutilització de residus, el que per una empresa no serveix pot ser útil per una altra empresa per valoritzar-lo i crear un nou producte. Tot i que el concepte d’Economia Circular s’ha popularitzat recentment, la utilització d’aquest té una llarga trajectòria. Un clar exemple d’aquest funcionament econòmic és la relació simbiòtica que existia entre l’antiga central tèrmica de Cercs i la indústria del ciment, on aquesta segona aprofitava els residus generats de la combustió del carbó, per a produir ciment.

 

Així doncs, en la Fira de Maig d’enguany, que se celebrarà els dies 30 d’abril i 1 de maig, hi estaran representats diferents sectors, com ara l’automoció, la jardineria, els productors alimentaris autòctons, l’artesania i d’altres empreses i serveis del Berguedà, destacant aquelles empreses i entitats que implementen sistemes d’Economia Circular.