La Fia-Faia 24/12/14

 

La fia-faia és la festa que dóna entrada al Nadal a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. La festa s’inicia la vigília de Nadal. Aquell dia, en el moment del capvespre, cada una de les dues poblacions encén una foguera a la muntanya, en un turó amb vistes a la posta del sol. Des d’allà el foc és transportat al centre del poble per un grup de fallaires en una vistosa davallada nocturna. Els portadors són rebuts amb joia a cada població, i en arribar reparteixen el foc a la resta de fallaires.

S’inicia aleshores la crema general, acompanyada amb cants molt breus “fia-faia, nostro senyor ha nascut a la paia”, i de la música que acompanya els antics cants, el crepitar de les faies i l’alegria nadalenca. Quan les torxes queden curtes, es fa una foguera amb les restes sobre la que solen saltar els joves i al seu voltant es forma una rotllana de joc i de ball.

La festa a la Vila de Bagà pren un aire espectacular quan centenars de faies conflueixen a la plaça porxada. A Cerdanyola la baixada de torxes és gairebé general, i el foc de la plaça, amb l’endreça” es mantindrà tota la nit.