Gallina Pelada (2.317m) per Peguera


Ruta circular que comença al Pla de la Creu de Fumanya, passa pel poble de Peguera, puja cap a l’Estret passant per sota de la Roca Gran de Ferrús, assoleix el cim de la Roca Blanca i acaba coronant el cim de la Gallina Pelada. De baixada, passa pel refugi d’Ensija o Delgado Úbeda i torna al coll de la Creu de Fumanya baixant pel torrent que hi ha entre la Creu de Ferro, el Pla de les Tores i el Serrat del Pal.

La Gallina Pelada (també anomenada Cap del Llitzet) és el cim més elevat de la serra d’Ensija, a l’Alt Berguedà. Aquesta és una de les rutes de muntanya més atractives que es poden fer en aquesta zona. Des del cim gaudirem d’unes vistes magnífiques de tot el massís del Pedraforca i del Cadí (al nord) i de Rasos de Peguera (al sud). L’itinerari que proposem no és el més habitual a la Gallina Pelada, són més freqüentades les rutes que pugen pel vessant nord, des del coll de la Trapa o des de la Pleta de la Vila. Ara bé, aquest és un recorregut molt atractiu perquè passa per diversos punts de gran interès.

MÉS INFORMACIÓ
Pics: Roca Blanca (2.289m) i Gallina Pelada (2.317m)
Durada: Dia complet
Temps total efectiu (sense parades): 5:15h en total. 3:45h fins a la Gallina Pelada, 0:20h des del cim al refugi i 1:10h des del refugi fins al Pla de la Creu de Fumanya per tancar la circular.
Desnivell acumulat: 800m
Dificultat tècnica: Alta (F). La part més difícil de la ruta és el tram que va des del coll de l’Estret fins al cim de la Roca Blanca. Aquest tram, anomenat les Llosanques, és de fort pendent, té una mica d’exposició i requereix alguna grimpada fàcil.
Època: Tot l’any.
Material: A l’hivern, segons les condicions de la neu, grampons i piolet.
Cartografia: Rasos de Peguera-Serra d’Ensija. 1:25.000. Editorial Alpina.

Observacions: Durant el recorregut es troba poca aigua. Si la ruta es realitza a l’hivern, la neu ens pot dificultar l’ascensió. Atenció a la baixada pel torrent cap al Pla de la Creu de Fumanya; és només recomanable en cas de poca neu i sempre que el mantell nival estigui ben estabilitzat.

COM ARRIBAR-HI EN COTXE
Des de Berga pugem cap al N per la C-16 (Eix del Llobregat) amb vistes al pantà de la Baells. Deixem enrere el poble de Cercs i just després de passar per la seva central tèrmica (uns 10 km després de Berga), prenem a mà esquerra el desviament que va cap a Sant Corneli i Fígols, és la carretera BV-4025. Al principi la carretera puja ràpidament deixant enrere el nucli de població de Sant Corneli i, una mica més tard, el de Fígols. A partir d’aquí, la carretera ja puja més suaument, deixant enrere diverses masies. Finalment arribem al coll de la Creu de Fumanya (encreuament de pistes); aquí deixem el cotxe en un costat de la carretera. Trobem una senyalització que ens indica el poble de Peguera.