Fira de la Puríssima, festa del blat de moro escairat de Gironella 08/12/16

La Fira de la Puríssima, fira nadalenca, artesania i tradició, inclou la Festa del Blat de Moro Escairat. Amb esmorzar de germanor per als presents amb pa torrat, botifarres, allioli i vi, trobada de gegants i grallers, concurs d’allioli de codony, tast de blat de moro escairat… .
El blat de moro escairat, que vol dir pelat, és un dels productes típics del Berguedà. Fa un gra gros, adequat per a ser pelat, clar de color, gairebé blanquinós. Tot i que sobretot és típic per a l’escudella de Nadal, al Berguedà n’hi ha un cert consum durant tot l’any. Actualment no està passant un mal moment, encara hi ha varis molins que en pelen i es paga força bé. És un gra dur i costa de coure. Per a cuinar-lo, es deixa en remull la nit anterior i es bull durant tres o quatre hores. Hi ha un tècnica antiga per a pelar-lo que s’utilitzava per no haver-lo de portar al molí. Consistia a bullir el gra amb aigua i cendra, en unes cassoles grosses, fins que s’aconseguia treure la pela amb els dits fàcilment. A continuació es treia de l’aigua i fregant amb les mans s’anaven pelant els grans. En acabat s’estenien perquè es tornessin a eixugar i es pogués conservar.

El blat de moro escairat també admet ser preparat en farinetes, trinxat, rossejat i incorporat a amanides i esqueixades.