FESTA MATANÇA DEL PORC – BORREDÀ 16/2/2014


El diumenge vinent, dia 16 de febrer, tercer diumenge de febrer ,tindrà lloc, la 42a, edició de la festa de la Matança del porc. Una festa que ha esdevingut tradició, gràcies a la continuïtat dels qui la varen iniciar.
De fet, la festa va començar , amb una juguesca entre una colla de Berga i alguns de Borredà, dedicats a l’engreix de porcs. Un va proposar matar un porc, i menjar-lo a la Plaça Major. Un donava el porc, un altre hi posava el pa, un tercer el vi, i l’esmorzar estava servit.
D’aquella primera edició en va sortir una segona, després una tercera, i així estem 42 anys després. Fa anys que els iniciadors no son els promotors o mantenidors de la festa, alguns per l’edat, altres perquè ens han deixat.
Aquesta és una festa que no ha variat gaire des del seus inicis, sinó és per donar compliment a la Llei de Protecció dels animals, que no permet matar el porc a la Plaça Major com es feia durant els primers anys.
Així, doncs, el porc es mata el dia anterior, i es porta a la Plaça Major en dues canals. Allà, es va trossejant, i cuinant en diverses barbacoes amb carbonet d’alzina. En el punt de les 10 del matí, es comença a repartir la carn, juntament amb llesques de pa que la gent pot torrar en 3 focs que hi ha a la Plaça. Uns quants porrons van donant voltes per fer baixar millor l’esmorzar.
El porc, que pesa uns 90 quilos és obsequi de l’empresa Catalana de pinsos, i el pa, begudes i altres ingredients son pagats per l’ajuntament. Degut al considerable nombre de persones que venen al poble, ha motivat en els darrers anys, la compra d’uns 80 quilos més de productes del porc: botifarres i cansalada, que s’afegeixen als 90 quilos del porc.
Aquesta és una festa familiar, que no pretén competir amb cap altra de cap altre poble, i d’aquí que no se’n faci especial publicitat. Mai s’ha volgut facilitar la vinguda d’autocars per no massificar la festa. Amb tot, entre la gent del poble, els de segona residència, i veïns i forasters que coneixen la festa, no baixem de les 400 o 500 persones.
Si el temps acompanya, és una festa per gaudir de l’esmorzar, aprofitar per fer la xerrada i veure companys i amics, visitar el poble i quedar-se a dinar en algun dels restaurants. A banda de comprar alguns del productes artesanals que ofereixen les botigues i comerços.