El Museu de les Mines de Cercs 31/10/16

 

Es vol explotar, com ja es fa en altres indrets de Catalunya, tot el potencial misteriós que envolta les mines. Per això, i amb la voluntat d’oferir una visió diferent d’aquest atractiu turístic, aquest dissabte 31 d’octubre, coincidint amb el Dia de Tots Sants, han organitzat una visita guiada diferent al conjunt miner de Sant Corneli.

Segons ha explicat el guia Ivan Sánchez , la idea és potenciar les històries i llegendes que sempre hi ha hagut a l’entorn de la mina. Una visita que no pretén ser de por, tot i que sí de misteri, on s’explicaran antigues tradicions i llegendes relacionades amb els morts i aquest dia tan especial. En aquest punt, es recorreran diferents espais de la colònia minera que no s’acostumen a visitar normalment, i es farà amb un atrezzo i il·luminació diferent.

Per exemple, ha recalcat, un dels llocs que es visitarà serà l’antic bar dels miners, on per Tots Sants es deixava sempre una taula parada amb una espelma com a gest de respecte cap als morts. Algunes d’aquestes tradicions són típiques del Berguedà, mentre que altres són més populars o, simplement, van ser importades pels miners que van venir de fora.

Per altra banda, amb aquesta activitat també es pretén recuperar i recopilar algunes de les llegendes que avui dia encara s’expliquen, però que amb el temps es poden perdre amb facilitat. “D’aquí a uns anys tindrem un recull de llegendes que, si no, s’haguessin perdut”, ha assegurat Sánchez.

Una visita que serà gratuïta però amb places limitades prèvia reserva al telèfon 93 824 03 36 i que, segons Sánchez, tindrà “allò especial”. En aquest punt, no es recomana per a menors de 10 anys, ja que es parlarà de morts, i s’explicaran cinc o sis històries que, en alguns moments, poden arribar a posar la pell de gallina.