25a. Festa del Segar i el Batre a Avià 13-14/07/13

 

PROGRAMA SEGAR I BATRE 2013 DISSABTE 13 DE JULIOL DE 2013 VESPRE

21:30 h. davant Santa Maria Representació de l’espectacle musical “La Rossa de Bulner”. En conmemoració dels 25 anys de celebració de la Festa del Segar i el Batre a Avià, estrena d’aquest espectacle musical inèdit, ideat a partir de la recerca de músiques i danses d’abans, relacionades amb les feines al camp durant la sega, amb la interpretació d’actors, i la participació de balladors, músics i cantaires d’Avià. Guió: Rossend Mangot. Direcció escènica: Jaume Fíguls. Música: Tres fan folk. Col•labora: Agrupació Teatral Avianesa i Coral Santa Maria d’Avià i Grup de bastoners de Malla. Organitza: Ajuntament d’Avià

DIUMENGE 14 DE JULIOL DE 2013 MATÍ, a l’era de Santa Maria 8h. Missa a l’església de Santa Maria d’Avià. 9h. i durant tot el matí, a l’era de Santa Maria, demostració de segar, garbejar i batre, a càrrec de la colla de segadors d’Avià. Al camp, esmolar, fer el mos, segar, lligar i acaballonar. A l’era, garbejar, para batuda, batre a potes, girar batuda, rampillar, fer paller i ventar. Seguint la tradició dels darrers anys, cada segador portarà un aprenent que s’iniciarà en la feina o seguirà ensenyant el que tenia l’any passat. 10 h. esmorzar dels segadors, demostració de l’esmorzar típic que feien els segadors per poder rendir en aquesta feina tan dura. L’esmorzar era l’àpat més important i les masies guardaven els millors productes per oferir als segadors. Al matí, venda d’esmorzars de pagès, a càrrec de les mestresses de casa d’Avià. Presència de l’Hereu i Pubilla de Catalunya, i membres convidats del Pubillatge de Catalunya.

Des de les 9h. i durant tot el matí, prop de l’era de la batuda, Fira de productes d’artesans de pagès; eïnes, brodats, olis i parfums, joguines i productes de la terra. Demostració de fer cordes i de filar llana, a càrrec de les famílies Clop i Riu i Fitó-Muntada, a més de demostracions d’altres oficis relacionats amb les feines de pagès. XVII Trobada de puntaires, vingudes d’arreu de la comarca. Organitza: Grup de puntaires d’Avià. Intercanvi de robes de patchwork i demostració. Organitza: alumnes de patchwork d’Avià. TARDA, al Parc del Tossal i a la plaça de l’Ateneu 18:30 h. Concert-ball de música tradicional a càrrec de la Berguedana de Folk Total a la pista rodona del Parc del Tossal. El Concert, serà ofert per un grup molt variat d’instruments de caire tradicional, acordions, percussió, gralla, trombó, clarinet, whistle i violins, amb la intenció de crear un punt de trobada per a tots aquells qui vulguin ballar o bé iniciar-se en les danses tradicionals. A continuació, degustació del Pastís del Segador, remullat amb porrons de moscatell. 20:00 h. Ball amb Pep i Maria José, a la plaça de l’Ateneu.

ACTIVITATS PARAL•LELES Exposició “Un dia de segar i batre. 25 anys de la festa a Avià”. Retrospectiva museitzada i amb imatges del què ha significat la festa durant aquest quart de segle. Fons documental i arxiu fotogràfic de la Secció de Fotografia de l’Ateneu d’Avià i col•laboracions particulars. Sala d’exposicions de l’Ateneu. Inauguració divendres 12 a les 18:00 h. Divendres 12 i dissabte 13, de 18:00 a 20:00 h. Diumenge 14, de 20:00 a 21:00h. Exposició permanent fins el 31 d’agost. Organitza: Ajuntament d’Avià, en col•laboració amb l’Ateneu d’Avià. XX Concurs de fotografia d’Avià. Els temes son el municipi d’Avià, i la Festa del Segar i el Batre d’enguany. El concurs és obert a tothom qui ho desitgi, sense limitacions, i la inscripció és gratuïta. Podeu consultar les bases a l’Ajuntament d’Avià o bé a www.avia.cat Durant tot el mes de juliol, els restaurants d’Avià oferiran el Menú del Segador, elaborat amb productes del Berguedà, i que representa les característiques de l’àpat principal que feien els segadors. Als restaurants La Teula, La Roda, El Padró, Cal Garretà, i El Segador.

Del dissabte 6 de juliol i fins el diumenge 14 de juliol, els comerços d’Avià es guarniran amb decoració que recordarà les característiques de la festa. Quinze dies abans de la festa, jornada-taller d’aprenents de segador per a joves, tot aprofitant les feines prèvies de preparació del camp, sota la supervisió dels segadors més experimentats.